Innovatieve scholen is een initiatief van perfICTion.
Voor al uw vragen, bel of surf naar:

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Rijschool Mercator


PerfICTion Leuven installeert Office 365 en zet Rijschool Mercator weer op het spoor van de cloud

PerfICTion Leuven begeleidde Mercator Rijschool vorig jaar bij de overstap naar Microsoft Office 365. Deze stap past in een breder plan om stapsgewijs over te schakelen op toepassingen in de cloud. Het uiteindelijke doel is om een op maat gemaakte en zo stabiel mogelijke werkomgeving te creëren met een 100% betrouwbaar back-upsysteem. 

Van Microsoft Online Services naar Office 365

Rijschool Mercator uit Leuven nam PerfICTion Leuven onder de arm vanwege de nood aan een stabiele serveromgeving. “We hadden vroeger een eigen webserver om ons mailbestand te beheren”, vertelt Jeroen Smeesters, directeur bij Rijschool Mercator. “Dat systeem draaide vierkant: mails bleven hangen, de server blokkeerde omdat hij overbelast was en onze server werd voortdurend gehackt waardoor onze server als ‘spamserver’ op een aantal blacklists was terechtgekomen.”

Om dit mailprobleem zo snel mogelijk uit de wereld te helpen en de server te ontlasten, stelde PerfICTion Leuven Microsoft Online Services voor. Gebruikers maken bij dit systeem zelf een mailbox aan, die ze online kunnen beheren. “Het verschil was onmiddellijk merkbaar”, aldus Smeesters. “Doordat onze mails niet langer via onze server passeerden, konden hackers er niet langer aan. Dat zorgde meteen ook voor een serieuze ontlasting van onze server, wat resulteerde in een veel vlotter draaiend systeem.”

Bij de onvermijdelijke overgang van Microsoft Online Services naar Microsoft Office 365 zorgde PerfICTion Leuven opnieuw voor de nodige begeleiding. “Met Office 365 verloopt het mailverkeer langs een Microsoft-server in de cloud”, legt Smeesters uit. “PerfICTion Leuven verzorgde de nodige instellingen om dit zo goed als vanzelf te laten verlopen. Als ze nog moeten tussenkomen merken we dit nauwelijks. Ze kunnen immers rechtsreeks ingrijpen op de server. Een server die ze overigens zelf plaatsten toen onze vorige aan vervanging toe was. Op twee weken tijd was deze installatie voltooid. Alle bedrijfssoftware en –data was in die tijdspanne opnieuw geïnstalleerd: sterk.”

Cloud is de toekomst!

Microsoft online services en Office 365 zijn niet de eerste stappen richting cloud die Mercator Rijschool zette. “Een vijftal jaar geleden al besloten we op aanraden van onze toenmalige IT-partner om onze servers en backup naar de cloud te migreren”, vertelt Smeesters. “Dat liep echter faliekant mis.  Het was een heel instabiele oplossing, die ons veel kostte en weinig opleverde. In mijn ogen had dit alles te maken met het feit dat cloudoplossingen 5 jaar geleden nog in een pril ontwikkelingsstadium zaten. Nu zijn dergelijke oplossingen veel matuurder en leveren ze stabiele systemen op. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de VPN-verbinding waarmee we inloggen op onze remote desktop, dan stel ik vast dat die non-stop perfect werkt. Dat geeft me, naast de goede werking van onze andere cloudtoepassingen, vertrouwen om op termijn zoveel mogelijk van onze toepassingen naar de cloud te verhuizen.”

Momenteel denkt PerfICTion Leuven mee na over een manier om een betrouwbaar back-upsysteem te maken voor de server van Mercator. “Voorlopig beschikken ze enkel over een lokale back-upoplossing”, aldus Erwin Haesendonck, directeur bij PerfICTion Leuven. “Op aanvraag van Mercator Rijschool zijn we momenteel bezig met de vergelijking in prijs en efficiëntie van twee mogelijke back-upsystemen. Bij de ene oplossing zouden we werken met een back-up die volledig in de cloud zit. De andere optie is om te werken met een NAS-server op twee verschillende locaties.” “Alles draait nu heel vlot”, besluit Smeesters. “Als we binnenkort ook nog een duurzame back-upoplossing hebben, zitten we echt op rozen.”

Perfecte lokale service

Momenteel werkt Mercator Rijschool verder samen met PerfICTion Leuven op basis van een formule waarbij ze een 30-tal werkuren tijdskrediet kochten. Bij interventies door PerfICTion Leuven, wordt de geïnvesteerde tijd afgetrokken van het totaal aantal resterende uren uit het contract. De bedoeling is dat het ICT-netwerk steeds online blijft en dat eventuele problemen onmiddellijk opgelost geraken.
“We zijn erg tevreden over de samenwerking met PerfICTion Leuven”, besluit Smeesters. “Eerst en vooral leveren ze erg goed werk. Ze denken mee na over wat voor specifiek voor ons de beste oplossing is. Ze luisteren daarbij altijd naar onze noden en verwachtingen en stellen deze centraal bij het bedenken van werkbare oplossingen. Bovendien lag de keuze voor PerfICTion Leuven voor de hand: het zijn onze buren. Als het nodig is, moeten ze enkel de straat oversteken om ons verder te kunnen helpen. Op die manier winnen zowel wij als zij kostbare  tijd.”

Innovatieve scholen is een initiatief van perfICTion.
Voor al uw vragen, bel of surf naar: